22 Mei - Dag 102 - Reisverslag uit Sarria, Spanje van Henk Spijkerman - WaarBenJij.nu 22 Mei - Dag 102 - Reisverslag uit Sarria, Spanje van Henk Spijkerman - WaarBenJij.nu

22 Mei - Dag 102

Door: Henk Spijkerman

Blijf op de hoogte en volg Henk

22 Mei 2013 | Spanje, Sarria

Vandaag op naar Portomarin: afstand 24 kilometer.

Vanmorgen om 4.30 van bed. De hele nacht had ik achtergrond muziek van abneu slapers, dus het was mooi geweest. Rustig ontbijten, sigaartje roken en mijn spullen pakken. Vervolgens om 5.45 op route. Na 2 kilometer kwam ik aan bij het bos maar aangezien het nog donker was nog maar even op mede pelgrims. Ga namelijk nooit in donker alleen het bos in. Ten eerste om op route te blijven en ten tweede, er zijn hier bendes aanwezig die het hebben voor zien op pelgrims vroeg in de morgen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!!
Eerst maar een klim van 250 meter, ben je gelijk wakker en daarna dalen. Dalen is het grootste gevaar en dat is oppassen geblazen. Voor de knieën en ook het risico om onderuit te gaan, nou dat kunnen we niet gebruiken.
Ik ben nu in de provincie Galicië, een van de mooiste gebieden van Spanje. Mede door de vele dagen van regen in combinatie met de zon is het hier erg groen met een prachtige natuur. Rond 12.3o arriveer ik in de stad, ziet er allemaal sfeervol uit en boek een kamer met mijn mede pelgrim Coos, uit Alphen uit de Rijn. We blijven op de kleintjes letten. Coos vertelt mij dat hij niet snurkt dus dan is het okee. Gezellige vent met een verhaal, we maken wat mee!!! Beter dan in een grote slaapzaal maar het hoort er allemaal bij. De ene dag is niet de andere. Ik ben nu ruim 100 dagen out of world en heb nog ongeveer 90 kilometer te gaan. Dan is het aankomen in Santiago en zit mijn reis er op. Wat gaat de tijd snel. Bijna 4 maanden verstoken van het alle dagelijkese leven van haasten en jagen in Nederland, dat heb ik echt niet gemist. Dat zal best wel vreemd zijn bij terug komst in Nederland. Hoe ik dat ga op pakken dat zie ik nog wel?? In ieder geval neem ik dit wel mee voor de rest van mijn leven dus er zal zeker wel het een en ander van blijven hangen. Morgen ga ik naar weet ik veel, maar weer zien wat die dag mij brengen zal.

• 22 Mei 2013 - 20:04

Robert:

Nou heit de laatste loodjes zal zorgen dat je favoriete drankje Koud staat in de koelkast want je zult wel weer dorstig zijn. Neem mijn petje voor je af als je terugbent en uiteraard nieuwschierig naar de verhalen welke je niet durfde te schrijven!? Tot volgende week woensdag. Succes nog even! Robert, Joyce, Rocco, Eva en Dex

• 22 Mei 2013 - 20:20

Renee:

Hoi Henk,
    Succes met de laatste kilometers,
    Het gaat je lukken!!!
    En dan in de warme armen van je lief!
    Wij houden je in de gaten en zullen zondag aan je denken...

• 22 Mei 2013 - 21:16

Peregrinofrans:

¡Hola Peregrino Henk,

Een pelgrimstocht is als het leven zelf. Een zoeken naar verbindingen tussen heden en verleden, gericht op de toekomst; ordening en relativeren. Inzien hoe betrekkelijk alles is.
    Onzekerheden ervaren en sterker worden. Jezelf tegenkomen en de balans opmaken. Vrijheid ondergaan en beseffen dat je met weinig ook ver kunt komen.
    De waardevolle contacten onderweg spreiden gevoelens en meningen over de hele wereld uit. Het in wandeltempo ondergaan van zoveel moois aan bouwkunst, cultuur en natuur. Het zijn geweldige ervaringen!
    Sinds enkele dagen is het is erg druk op de Camino Francés. Dit komt ook doordat Spaanse studenten krijgen (extra) studiepunten als ze minimaal 100 km gelopen hebben en dit kunnen aantonen met een Compostelaat.
    Je liep door een heel mooi oud bos met prachtige eiken. Ook over mooie slingerpaadjes met Keltische stenen muurtjes en mooi ouderwets landbouwgebied met maïs.
    De route ging over sappig groene heuvels, door kleine boerendorpjes langs hoeven en kerkjes, over holwegen, beekjes en onder oude eikenbomen door. Puur genot.
    De holwegen (die hier Corredoira heten), stapplaatsen over riviertjes en met ommuurde paden van opeengestapelde keien werken als voortdurende tranquillizer. Wat een genot, wat een rust!
    De corredoira wordt vochtiger door de bebossing. Deze paden doen bij regen tevens dienst als waterloop. Bij het gehucht Brea kwam je voorbij de onzinnig bekladde 100-kilometerpaal.
    Verder gaat het pad over bochtige corredoira’s en ‘n asfalt weg, vervolgens is het dal van Miño dat je aankondigt bij het stuwmeer van Beleesarvan Portomarín in de buurt te komen. Dan de brug bij Portomarin over. Om de stad in te komen dien je een oude stadstrap met 45 treden te betreden. Het laatste stuk(je) naar SdC is nog maar 89 km,
    Geniet van elke stap...

¡Buen Camino,

• 22 Mei 2013 - 22:09

Hein:

Hoi Henk,
    Je gaat nog steeds als een speer, voor het laatste stuk wens ik je ook nog een goede reis.
    Het komend weekend zullen we je nog wel ens noemen als wij in Diekirch zijn.
    Ik wens je ook voor het laatste stuk nog alle goeds.
    Groeten Hein

• 22 Mei 2013 - 22:38

Jane En Tineke:

Hoi Henk,

Nog een weekje en dan ben je weer in ons koude kikkerlandje. Neem je de zon mee naar het hoge noorden? Wordt hoog tijd dat de barbecue weer eens wordt aangestoken of zou je dat na ruim 3 maanden op pad te zijn geweest, verleerd hebben? Ik denk het niet.
    Wij nemen de pet diep voor je af, ongelofelijk wat jij hebt gepresteerd. Maar jou kennende verbaast dat eigenlijk ook weer niet, want wat Henk in zijn koppie heeft , gaat door, moet lukken. Deze topprestatie kun je weer toevoegen aan dat wat je al zoal hebt bereikt in je leven.
    Wat zal het zondag een feest zijn daar in Santiago als je Joke weer in je armen kan sluiten.en wat zullen de kinderen en kleinkinderen bij zijn als pake woensdag weer op Schiphol aankomt.
    Met de eindstreep in zicht nog veel plezier en maar niet weer ergens tegen aanlopen, mag nu niet meer mis gaan!
    Tot volgende week

Groetjes uit Jirnsum van Jane en Tineke

• 22 Mei 2013 - 22:39

Cees Wetter:

Heyyy maatje, ondanks de inspanning van de bergen dalingen heb ik toch de indruk dat bazie Spijk in zijn vuistje lacht en lichter gaat lopen.
    Ho ho het moet nog wel even gebeuren dat besef ik met terdege en ik doe het je zelf niet na die laatse 100 km.
    De laatste loodjes wegen het zwaarts gaat volgens mij bij jou met je uitgebalanceerde conditie niet op.
    Overmoedig is ook iets wat jou niet zal overkomen daar ken ik je te goed voor vriend....op safe!
    Alle bewondeing voor je avontuur en geniet nog even van alles wat dit met zich mee brengt.

Heel veel succes en steun gewenst

Groet Ria en Cees

• 23 Mei 2013 - 00:59

Frans En Tineke:

Hoi Broer,

Nog vier dagen en dan heb je je doel bereikt.
    Met bewondering hebben we je hele reis mee beleefd, door je kleurrijke verhalen die je tijdens deze reistijd heb geschreven.
    Je bent een fantistische loper en doorzetter, maar volgens ons nog een veel betere schrijver ook.
    Van deze 106 dagen die je straks hebt gelopen kan jij zeker een fantastische boek maken.
    Daarnaast is het toch geweldig en heeft het jouw volgens ons veel steun gegeven, dat tot en met nu 27834 keer jouw verslagen zijn gelezen met daarnaast de vele reacties van de mensen die met je hebben mee geleeft.

Broer diep respect, dit doen we je zeker niet na.

Hoop je snel te ontmoeten.

Gr.Frans en Tineke

• 23 Mei 2013 - 01:22

Anne Leemburg:

Hee Henk,

Jonge , jonge wat ga je goed. Nog 4 dagen en je hebt je doel bereikt.
    Vorig jaar tijdens de 11 stedenwandeltocht heb ik nog met je gesproken over die geweldige uitdaging die je van plan was te doen. Dta je druk bezig was met de voorbereidingen. Tijdens de 11 stedentocht 14 dagen geleden hebben we veel over jou gesproken ook naar aanleiding van jou dagelijkse verhalen.
    Nu heb je je doel bijna bereikt en zonder blessures. Ondanks je geweldige prestatie zul je ook wel blij zijn je vrouw en kinderen terug te zien. Uit je verhalen is dat duidelijk op te maken. Fijn dat dat zo is en terug te komen in je ""THUIS"".
    Ik wens je nog veel genieten de komende dagen.
    Groet Anne uit Franeker.

• 23 Mei 2013 - 07:55

Sjouke En Elizabeth:

Henk,

Wat een prestatie. Ga zo door. Zien je snel. Zal met kerst onthouden wat je zegt ;-). Nogmaals top. Leuk om alles te lezen.

Groetjes sjouke, elizabeth en de kids

• 23 Mei 2013 - 08:30

Jannie Feenstra:

Hallo Spijk

Geweldig wat u doet nog een kleine poos en dan naar huis .
    Gister uw vrouw nog even aan de lijn gehad .
    We wensen u nog succes toe voor de laatste loodjes.

J en J ut de Pein

• 23 Mei 2013 - 10:37

Anneke Goerres:

Henk
    Het schiet lekker op.
    Af en toe een bui op je kop.
    Ook wel eens sneeuw of zonneschijn.
    Dan is "dyn kuierke" ekstra fijn.
    Je naam past nu in deze ( Akkrumer) rij.
    Foppe, Hans, Wim en HENK er dus bij.
    Voor het laatste "stikje"veel wandelplezier
    Eind mei zien we je vast weer hier.

Groetnis,Anneke G.

• 23 Mei 2013 - 11:49

Ed Spijkerman:

Hallo henk

Hier een uit berichtje uit Hongarije balatonmeer
    Blijf je volgen heb bewondering voor je nog een paar dagen dan heb jij je missie als pelgrim volbracht.

Gr. Ed

• 23 Mei 2013 - 12:52

Ineke:

Wat een verhaal! Ik heb je gevolgd vanaf dag 1 en blijf me verbazen over hoe jij dit allemaal meemaakt en met ons deelt. Ik vind het geweldig! En je gaat het halen hoor, nog een paar km's en dan stort je je in de armen van Joke dat weet ik zeker! Succes nog met de laatste km's (ik ben op je site gekomen door Mirjam, die ken ik weer van het Walkersforum Walkers4Walkers!)

• 23 Mei 2013 - 13:07

Jan En Vronie:

hoi Henk,

Hier een berichtje uit Nibbik. We volgen je de hele rit en vinden het heel gezellig.
    ook de verhalen van je familie en vrienden.
    Nog veel succes het laatste stukje en de groeten aan Ed.
    Zijn telefoon staat op de VoiceOver mail.
    Gr. Jan En Vronie

• 23 Mei 2013 - 15:38

Arie Beerepoot -wandelmaat Van Bert Wagenaar-:

Hoi Henk,

Nog 4 daagjes en dan kun je de grond in Santiago kussen, man wat heb ik veel respect voor je, een voorbeeld voor velen ben je geworden. Zeggen dat je het doet is een ding, maar het doen is grote klasse. Geniet van je aankomst en het weerzien met je vrouw. Henk ik kijk nu al uit naar de dag dat we je kunnen ontmoeten, dat wordt genieten van je ervaringen.

Gr. Arie Beerepoot

• 23 Mei 2013 - 16:30

Ab:

henk ik kijk van je op geniet van je laatse dagen
    je heb straks veel te vertellen

groetjes uit de wogmeer

• 23 Mei 2013 - 16:46

Riet Elbers:

Hoi Henk.....bijná...bijná...maar nog niet helemaal!! Ik voel het weer nu jij zover bent! PeregrinoFrans héeft ut goed beschreven....zie het zo weer voor me.....álleen het weer verschilt het tussen jou en mij....ik liep dâar toen met 38-40 graden...errug wàrm maar....zo mooi....Galicia....wat een schoonheid....je bent nu denk ik in Palas de Rei...of doorgelopen een stuk? Zou dân richting Ribadiso de Baixo....ook nog klim en daalwerk...maar dât kan jou niet deren!!! Ik wens je nog een paar héél mooie wandeldagen....van genieten en genieten en nog eens.....!!!! Buen Camino.....
    Groetjes, Riet

• 23 Mei 2013 - 19:01

Jappie En Thea Hallema:

Nu aan het einde van de reis wil ik toch even reageren. Elke dag je verhaal gelezen.wat een belevenis, ik doe het je niet na. Later hoop ik nog eens de foto's te zien van de natuur waar je over vertelde.Nog even en je bent weer bij je gezin.Nog een goed einde. Jappie en Thea