22 Maart - Dag 41
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
22 Maart 2013 | Frankrijk, Nitry
Vroeg uit de veren want dit is voor mij een bijzondere dag.
Na een flink ontbijt ingeslagen te hebben, met name voor onderweg, vervolg ik mijn weg naar Vezelay, hoofdetappe voor de pelgrims naar St. Jacob van Compostella: dat verklaart ook die grote basiliek, Sainte-Marie-Madeleine in een dorp van amper 500 inwoners. Onderweg een en al pracht van de natuur, zelfs een wilde kat tegen gekomen en veel vlinders gezien in diverse kleuren, fascinerend. Rond de klok van tweeën arriveer ik in Asquins,een dorpje vlak voor Vezelay, en heb dan al een prachtig uitzicht op de plaats van aankomst. Op de top van de berg zie je Vezelay liggen en dat is zeer indrukwekkend. Maar voor je er bent heb je nog een rit van 2,5 km stijl omhoog voor de boeg. De cauberg is er niets bij en ook nog 15 bagage op je rug. Dat was een vet zware klus. Eenmaal aangekomen zit je gelijk in een andere wereld.
De wereld van de pelgrim!!
Na het regelen van de overnachting direct de stad verkennen en op naar de baseliek. Wat er dan door je heen gaat na bijna 1000 km lopen is niet uit te leggen. Dat is alleen te begrijpen als je het zelf zou doen.
In de kerk aan gekomen, begon gelijk de Mis, als of ze zaten te wachten op me. Deze ervaring heeft zeer diepe indruk op mij gemaakt en dat zal ik zeker weten nooit kunnen en willen vergeten. Het begon spontaan te regenen bij Spijk, nou dan weet je wel dat het echt wat betekent. Zeer emotionele ervaring die ik nooit had willen missen.
Waar ik morgen beland, ben ik nu aan het uit dokteren maar dat lezen jullie vanzelf wel. We zullen weer zien wat de dag van morgen ons brengen zal.
22 Maart 2013 - 23:00
Liana:
Dit soort (blijde regen)ervaringen draag je voor eeuwig in je hart.
Het maakt je een echte pelgrim. :)
Zongen ze nog zo mooi?
Bekend hotel trouwens.;)
Bon courage op de Via Lemovicensis, deze gaat redelijk rechtdoor naar St. Jean Pied du Port -
23 Maart 2013 - 00:26
Albert:
henk,geniet en draag alle herinneringen met je mee in je hart, het is een pelgrim eigen.
bon courage en op naar St.Jean du Port -
23 Maart 2013 - 10:04
Irma:
Hoi Henk,
Leuk om je verslagen te lezen wat een voettocht zeg, al 1000 km achter je gelaten een hele pretatie. :) goed plekje gevonden voor de foto met de compostella, en zo te zien is de temperatuur al wat aangenamer, hier in noord holland is het koud. Nou geniet ervan en ben benieuwd wie en wat er nog meer op je pad verschijnt. Succes straks in de bergen.
Groetjes Irma -
23 Maart 2013 - 10:26
Lies Bemelaar:
Hallo bijzondere man
Wat een ervaring is dit hè
Schrijf het op in je hart iets om nooit te vergeten
Henk je bent nu op de goede route en vanaf nu dus een echte pelgrim
Diep respect voor jou
Gr. Jan lies -
23 Maart 2013 - 11:23
Annie Engel:
Hallo Henk.
Je kunt het zo mooi omschrijven.
Ik voel de emotie en krijg kippenvel.
Tot de volgende keer Pelgrim.
Groet Annie. -
23 Maart 2013 - 12:39
Rintje Alie Siep:
Hallo Henk,
We volgen je vanuit damwoude en bespreken je verslagen iedere zaterdag morgen bij Siep.
Veel succes nog met je volgende kilometers.
Groetnis ut Damwald.
Rintje Alie Siep. -
24 Maart 2013 - 10:14
Sjoukje Feddes:
Hallo Henk, we hebben gisteravond op de landkaart, die in het proeflokaal Spijkerman hangt, kunnen zien waar je bent. Je bent al een flink end op weg en erg leuk om je verslagen te lezen. Ik wilde je even vertellen dat we een erg geslaagde netwerkavond hebben gehad met
Akkrumer en Nesser ondernemers. Heerlijke vleeswaren en worst van Spijkerman en verrukkelijke en bijzondere broden van Boonstra. Ook de mosterdsoep en salade was erg lekker. Prima geregeld! -
25 Maart 2013 - 09:11
Cees Wetter:
Ha die Henk,
Als ik je laatste verslag lees heb ik het gevoel dat het nu pas echt gaat beginnen, de tocht alleen (voorlopig) en de natuur die steeds mooier maar ook grimmiger gaat worden als je lopend bent.
Ik moet direct denken aan de hoe we met onze Honda Jazz Hybrid enkele jaren geleden op weg naar Spanje door een berglandschap reden en wat die motor er behoorlijk aan moest trekken. Is ook niet niks Wetter en co en bagage omhoogtrekken maar alle gekheid bij elkaar ; het gaat nu menens worden vriend.
En gelet op mijn loop bewegingen benijd ik je niet om daar gelijk met je op te trekken.
Wat je schrijft over een basiliek in een plaats van nog geen 500 inwoners...pfff direct de gedachte aan het feit dat we hier in Almere met 185.000 inwoners al jaren bezig zijn om een nieuwe regionale R K Kerk te realiseren. Als deze er(ooit) komt zal dat niet in verhouding zijn met dat mooie bouwwerk wat jij aanschouwt en wat een vaklui had je vroeger die zulks moois konden bouwen en met nagenoeg geen machinerieën.Ik weet wel er is zoveel verschil met de omgeving waar jij bent in vergelijking met hier. We leven uiteraard in een duidelijk andere tijd en hoe mooi de nieuwe kerk ook zal worden ) het zal niet in de verste verte in de schaduw kunnen staan met zo'n mooi bouwwerk.
Elke keer als ik je verslag lees denk wat voor moois je nu weer tegen komt, natuur, het weer de mensen
wat elke keer een verassing is en vooral de innerlijke rust! Nadenken over alles wat je tot heden hebt mogen meemaken en plannen maken hoe je straks verder wil gaan leven met je maatje Joke. Ben er van overtuigt als je dingen en de vrijheid meemaakt dat je daar met regelmaat over nadenkt.
Hoe simpel en mooi kan het leven zijn zonder al die sores en verplichtingen ( die we ons overigens zelf opleggen hoor) en je hebt geld nodig zelfs als pelgrim maar het zet ons allemaal tot denken.
Die emoties komen niet van zelf vriend en geniet ook van wat je hebt en beleef je dromen
Groet Cees