22 Februari - Dag 13
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
22 Februari 2013 | Nederland, Sittard
Vroeg wakker na een onrustige nacht. De dag om Nederland te verlaten nadert nu echt en dat is best wel spannend. De conditie is zeer goed en ik heb het gevoel dat ik nu wel warm gelopen ben!
Na een stevig ontbijt, hoe kan het ook anders, word ik door Renée op de route gebracht en enthousiast uitgezwaaid door Jeanne. Geweldige lieve mensen met het hart op de goede plaats.
Het is een prachtige dag en ik geniet met volle teugen van het mooie Limburgse heuvelland. ( wel pittig steil ). Ieder die ik spreek, vind het sneer koud maar al wandelend gaat dat gelukkig aan mij voorbij.
Onderweg nog effies een bakkie koffie halen bij een pompstation, en maar weer verder op route. Daar de routeplanner een steekje laat vallen (ja wis) loop ik ook nog een uurtje van de route maar niet gezeurd, opeens komt de redder in de vorm van een chauffeur die mij vraagt: wat nou, naar Santiago? Ik antwoord bevestigend en zeg hem dat ik van de route ben afgeweken waarop hij spontaan aanbiedt om mij terug op route te zetten. Daar zeg je natuurlijk geen nee op want een echte wandelaar loopt geen meter te veel!!!
Rond de klok van 14.30 uur ben ik op St. Gerlach waar onder het kerkgebouw, naast het Chateau, een refugio aanwezig is. Heerlijk voor mezelf, voordeel als je vroeg in het jaar bent. Ik heb de mazzel dat de kerkmeester aanwezig is want de refugio is pas open per 1 april, maar zonder geluk, je weet wel. Ik krijg een uitgebreide rondleiding, was er al eerder geweest maar dat ter zijde, en daar op volgend word mij de sleutel overhandigd en word mijn pelgrimspaspoort afgestempeld.
Vervolgens een Zakje met zand uit de kerk meegenomen voor bij Cruz de Ferro, maar daar later meer over. Nieuwsgierig: even Google raadplegen. Morgen verlaat ik Nederland en dat vind ik best wel een beetje eng. Slaapplaats heb ik nog niet dus dat moeten we morgen overdag maar uitvinden. Maar komt tijd komt raad zei me moeder altijd, alleen zij ging niet naar Santiago!! Maar het komt allemaal wel goed en jullie horen morgen, wat die dag ons al brengen gaat, wel hoe dat afgelopen is.
Om maar even door te gaan, ik heb natuurlijk niets te klagen. Alles draait wel door in Akkrum, maar wel apart dat ik zo maar onderweg ben naar Santiago. Huis en haard verlaten, kinderen en kleinkinderen achter laten, ga er maar aan staan. Dat geldt nog het meest voor de achterblijvers want ik heb natuurlijk mijn eigen wereld, de focus op en naar Santiago. Na een lange voorbereiding was ik er natuurlijk helemaal klaar voor om te gaan. Maar dit alles kon alleen tot stand komen met de steun van mijn gezin en met name mijn echtgenote Joke. Zij lieten me gaan. Ook dat is rijkdom en daar ben ik zeer dankbaar voor. Dat noemen we ook houden van !!! Ik sta nu op het punt om Nederland te verlaten, beetje apart, andere taal, andere cultuur,wegen en mensen. We zullen zien wat dat voor dingen en gebeurtenissen met zich meebrengt. Ik ben in ieder geval benieuwd!!!!!
Groeten en maar zien wat de dag ons morgen zal brengen.
23 Februari 2013 - 11:29
Thea En Age Van 't Skûtsje:
Beste Henk,
Vlak voor je ons dierbaar vaderland verlaat, willen wij je danken voor je positieve verslagen die we iedere dag ontvangen, we leven heel erg met jou en je gezin mee.
We hopen dat ook België de gastvrijheid geeft die je tot nu toe hebt ontvangen op je pelgrims tocht.
Hartelijke groeten,
Age en Thea. -
23 Februari 2013 - 13:24
Jan En Willie:
Het gaat fantasties he.
De eerste mijlpaal gehaald,Nederland uit.
Het lezen van je verslagen is heel leuk, in Belgie word het spanender.
waar moet ik slapen ???
Dinsdag halen we in Utrecht het nieuwe boekje op
en brengen dat naar Joke.
Groetjes Jan en Willie
BON CAMINO -
23 Februari 2013 - 17:36
J.HEIDA NES:
Ik miste je gistermorgen al in de winkel wat vind ik het een geweldige uitdaging. Ik wens je veel loop plezier de mentaliteit van de Belgen zal oke zijn. Groetjes van Jeep -
23 Februari 2013 - 17:39
Rolf:
Helemaal top dat alles zo goed gaat ! Veel succes met je tocht in het buitenland -
23 Februari 2013 - 18:43
Egbert En Hennie:
Halle Henk,
Wij zijn weer thuis. Wij vonden het erg leuk jou te treffen. Hebben gezellig een lekker biertje gedronken. De grens is nu gepasseerd. Succes verder en wij blijven je volgen.
Groeten,
Egbert en Hennie -
23 Februari 2013 - 19:08
Tante Agatha Sneek. :
Hoi Henk.
Even een warme groet uit het koude Sneek.
Op de eerste plaats bedankt voor je leuke verslagen,
we lezen ze iedere dag,en leven heel erg met je mee.
Wat zou mijn broer Frans (jouw Vader)trots zijn geweest,
en niet te vergeten Mama Nel,Wie weet zien ze je lopen!!!!!!!!!!!!!.
Afgelopen zomer met de optocht in St Nic zat je er zoo vol van,
en nu is het er dan toch van gekomen.
We wensen je een heel goede reis verder en veel liefs van
Oom Theo en Tante Agatha. -
23 Februari 2013 - 20:18
Gerda Jong:
Hallo Henk. ,wat lief van je om een berichtje te sturen dat je nu Nederland uit bent ,en inderdaad heel spannend ! maar ook daar zullen er weer hele bijzondere ontmoetingen zijn, en vaak precies op het moment, net als je denkt en nu ? zijn ze daar ! Het is heerlijk ,zo mooi je het dagverslag beschrijft wat je allemaal beleeft ,maar ook dat je dit ook kan doen mede door je gezin ! Als dat geen liefde is !! Lieve groetjes Gerda en Jos . -
23 Februari 2013 - 20:41
Liana:
Hoi Henk
Iedere dag geniet ik van je verhalen en in gedachten loop ik daar ook weer.
Fijn dat ik door jou die herinnering weer kan ophalen.
Trouwens in Luik en Namen zijn wel jeugdherbergen (auberge de jeunesse) vraag maar even bij office du Tourist.
Veel plezier in Belgie en de Ardennen zijn zwaarder als de Pyreneeen hoor :)
Bon courage -
23 Februari 2013 - 21:10
Koos En Petra Adema:
Hoi Henk,
Fijn dat het zo goed gaat. Heel veel succes en we volgen
natuurlijk al je reisverhalen.
Gr,
Groeten Hubert en Franny van Linschoten -
24 Februari 2013 - 01:29
Anneke Tissink:
Hoi Henk,
Ja, heel spannend. Het bekende achter je latend en iets nieuws tegemoet. Maar ik geloof zeker; dat komt goed!! En je hebt een gouden wijffie en thuisfront dat ze je zo dragen en ondersteunen! En er zijn meer die met je meeleven. We blijven je volgen! Geniet van wat je doet en wie je ontmoet. pelgrim, het ga je goed! Lieve groeten van ons uit Noordwolde, Anneke -
24 Februari 2013 - 10:30
Lies Bemelaar:
Hallo Hendrik
Je bent nu 2 weken onderweg en heel Nederland door gelopen
Nu door belgie alleen dat land is niet zo plat
Wel hebben ze daar heel lekker Jupiler bier
Weet zeker dat je er niet vies van zult zijn
Henk we hebben diepe bewondering voor je en heel veel respect
We volgen je verder op je reis
Knuffel Jan Lies
24 Februari 2013 - 11:37
Annie Engel:
hallo Henk.
Ik kan bijna niet wachten op het volgende verslag.
Bijna uit Nederland,de mensen in Belgie zijn ook heel gastvrij hoor.
En anders trek jij dat wel aan met je positieve uitstraling.
Ze weten daar ook wel waar die man met die schelp naar toe gaat.
Blijf ons lekker op de hoogte houden .Liefs en geniet.
Groetjes A.Engel -
25 Februari 2013 - 20:22
Sam En Hannie Spaansen :
Hoi Henk
Gisteren hoorde wij van je avontuur, van Coby en Jan en we zijn natuurlijk meteen je verslagen gaan lezen.
Wat een dappere onderneming eigenlijk zo met zijn allen, jij, jullie gezin en een ieder die met jullie meeleven!!!
Heel veel succes, goede reis en geniet van alles wat je tegen komt!!!
Groet Sam en Hannie Spaansen -
08 Januari 2019 - 16:48
Anneke:
Hoi Hendrik,
Begrijp ik nou goed dat jij in 2017 vanuit Santander de Picos gelopen heb naar Leon ???
Ik zou graag van jou weten hoe ik aan een goede reisgids over route en hostels kan komen.
Graag zie ik je antwoord tegemoet.
Groetjes, Anneke -
08 Januari 2019 - 16:45
Anneke:
Hoi Hendrik,
Graag zie ik je antwoord tegemoet.
Groetjes, Anneke