4 April - Dag 54
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
04 April 2013 | Frankrijk, La Souterraine
Vanmorgen een uitgebreid ontbijt gehad dus we kunnen er weer even tegen. De Engelse mensen waar ik sliep hebben toch andere opvattingen over een ontbijt dan de Fransen van daar mijn voorkeur om bij Engelsen te overnachten. En die zijn er hier in grote getallen.
Vanavond en morgen overnacht ik ook bij Engelsen dus dat zit wel goed. Ook in de communicatie gaat dat een aardig stuk gemakkelijker wat het allemaal nog meer gezelliger maakt. De route ging het meest berg afwaarts, daar word ik morgen natuurlijk op afgerekend, dan ga ik nl minstens 9 kilometer omhoog. Maar daar geeft De Spijker niet om, non probleme!! Het wandelen is de moeilijkheids graad ook niet. Als het al moeilijk is dan hebben we het over het mentale aspect. Heimwee is een raar ding maar hoort er wel bij in het leven van een pelgrim. Maar met alle steun via de mails sla ik me daar wel door heen, daar haal ik een enorme motivatie uit om mijn reis voort te zetten. Dus we gaan tot het gaatje en ik zal in Santiago arriveren, behoudens lichamelijk ongemak natuurlijk. Het weer was vandaag niet best. Bakken met water maar al met al is het pas de vierde dag dat ik regen heb dus niets om over te klagen, of wel????
Benevent is een leuk stadje maar hier in dit gebied heerst wel een enorme werkeloosheid. Het gemiddelde inkomen in Frankrijk is in deze regio het laagst van het gehele land. Hoe ik dat weet: communiceren met de lokale bevolking. Maar niet zeuren, dat is hun probleem, ik ben maar passant, hoor het aan en morgen ben ik weer weg. In dat opzicht leven pelgrims natuurlijk buiten de maatschappij en ben ik wel blij daar een van te zijn. Alles heeft zo zijn voordelen of niet???
Morgen niet zo'n lange rit naar Chatelus-le-Marcheis 19 kilometer maar het zal een lange klim worden.Maar zien wat die dag mij morgen brengen zal.
05 April 2013 - 06:28
Wim Haarsma:
Goedemorgen henk
Dank voor de boeiende verslagen, ik sla geen dag over. Erg leuk en knap hoe je het allemaal regelt! Heerlijk dat je dat lekkere temperatuurtje al hebt, wij verlangen er enorm naar.
Karin loopt komend weekend de Fjourtour op Terschelling, een eitje bij jou vergeleken maar wel een mooie uitdaging.
Komende zondag Groningen uit, makkie voor ons cluppie, haha
Veel succes henk, zet hem op! -
05 April 2013 - 08:56
Jan Dantuma:
Bonjour Ami Henk,
Geweldig al jou verhalen te lezen. Ik sla geen dag over( als ik thuis ben tenminste) Ik bewonder jou wilskracht en doorzettingsvermogen, want je maakt natuurlijk van alles mee. En van dat heimwee , datkan ik mij helemaal voorstellen. In het gewone dagelijks leven altijd onder de mensen en nu in je eentje als pelgrim naar Santiago de Compostella. Ik heb gisteren weer contact gehad met je zoon over de mooie dagen in Akkrum. Dit gaat vast en zeker lukken. Altijd een goede samenwerking. Ik wens je enorm veel succes daar in het Franse Land. toi,toi,toi,Henk.
au revoir, Jan en Grietje -
05 April 2013 - 08:57
Appie De Zwart Rode Kruis :
Wat geweldig wat jij presteert. -
05 April 2013 - 09:22
Truda:
Goede morgen Henk
Vandaag vrije dag i.v.m. moeders verjaardag en op pad naar noord holland .
vandaag 55 dagen onderweg de grootste helft zit er op en hou vol he Het weer wordt beter en je zit weer in de bewoonde wereld. Hier is het nog koud maar wel zonnig.Pas goed op jezelf en totvolgende keer truda -
05 April 2013 - 10:04
Lies Bemelaar:
Hallo Henk
Van hartegefeliciteerd
Wat fijn dat je nu bij Engelsen slaapt dan kun je toch wat praten
En die slappe Friese onzin hou je gewoon tegoed
Henk die heimwee is verschrikkelijk
Maar wat denk je van ons straks als we iedere dag kijken naar je verslag en het is er niet meer
Dat is ook afkicken hoor
We denken veel aan je ,,maar weten zeker dat je het redt
Kanjer hopelijk eet je vanavond lekker
En voor morgenvroeg ........goedemorgen met een heerlijk ontbijt
Liefs Jan lies -
05 April 2013 - 11:22
Jan En Joke:
Hoi Henk,
Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je schoonmoeder.Het zal wel weinig voor gekomen zijn,dat je in al die jaren er niet bij geweest ben,maar ze is vast heel trots dat je dit toch allemaal maar doe,je verhalen volgen we nog steeds,en wat genieten we van je reisverslagen.Heinwee is zoals je schrijf erg vervelend,maar je weet waar je het voordoe,jezelf.Je neem dit mee tot het einde,en niemand pakt het je ooit weer af.
Komende Pinkster ga ik een paar dagen naar Joke,ze zal het vast wel gezegd hebben,maar dan is het al mei,en is het eind voor je inzicht,het weer zal mooier voor je worden,en ook de natuur,geniet ervan.
Vanavond Feyenoord thuis tegen VVV,Jan en Johan gaan heen.We hopen op een beter resultaat dan afgelopen zaterdag,maar je weet het maar nooit in de voetballerij.
Henk hou je taai,geniet van alles wat je maar tegen mag komen,de gastvrije mensen,en de prachtige natuur.Groeten Jan en Joke -
05 April 2013 - 11:50
Jan Hemminga:
Ik dacht gaat hij nu naar het oosten na La Souterraine maar de pelgrimsroute zal z'n eigen voorkeur hebben. Chatelus -le Marcheix is in ieder geval naar het zuiden. Volgens de Michelin heb je nu een toeristisch aantrekkelijke route!
Het Engelse ontbijt met bacon and eggs geeft meer power dan de Franse baguette en in de heuvels heb je dat wel nodig!
Succes
Jan -
05 April 2013 - 16:50
Ada Wit:
Hallo henk,
zoals jij al schreef zit je af en toe in een dip, maar jij met je ijzeren discipline en doorzetting vermogen komt dit wel ten boven.
We willen de verhalen en belevenissen zeker nog niet missen, want ik volg je nog iedere dag.
Ik kijk op google maps hoe de omgeving er uit ziet waar je bent en zie dan ook, dat je op hele kale stukken loopt.
Verder heel veel succes en tot schrijfs.
Groetjes Ada en Co -
05 April 2013 - 17:09
Hannie Spaansen :
Hoi Henk
Ik reageer ook maar weer eens een keertje!! Ik heb al eerder gereageerd, maar dat bleek later niet geplaatst te zijn merkwaardig, maar ik doe een nieuwe poging.
Bijna dagelijks volg ik je op je reis en vind het echt een avontuur. Wat kom je bijzondere dingen tegen, vooral in de natuur, een hertje een roofvogel, prachtige uitzichten en wat verder nog meer!! Heel veel verschillende mensen, ander eten en dan nog het doel waar je na streeft.... Natuurlijk ga je het redden!! dit heb je in je hoofd en je ben hier al heel lang mee bezig geweest, ook heel goed voorbereid en de helft er al opzitten. Nee hoor, dit ga je volbrengen!! Dat je soms misschien denkt, waar ben ik aan begonnen, dat kom je overal wel eens tegen... Maar dit is iets waar je later over nadenkt en al je verhalen gaat vertellen, je foto's bekijkt, geweldig dat ik dit heb kunnen doen... Ja en dat wij mogen mee genieten van je verslagen dat is ook heel leuk..
Ik zou zeggen, heel veel goede moed, maar vooral ervan genieten..
Heel veel succes
Hartelijke groet
Sam en Hannie Spaansen ( tuitjenhorn) -
05 April 2013 - 18:32
Siem Smet:
Dag Henk,
Wat een belevenissen met jou pelgrim tocht.
Kan me ook best voorstellen dat het heimwee meebrengt en je je ondanks de vele ontmoetingen soms eenzaam kan voelen.
Ik vindt het een enorme prestatie.
Even over de laatste afsluitavond van T.O.G. waar je jammer genoeg niet bij kon zijn.
Wij hebben heerlijk gesmuld van lamskoteletjes welke Robin voor Arend had geregeld.
Ik wist niet dat Arend zo goed in de keuken was (met een beetje hulp van Erik natuurlijk)
De hoofd prijzen in de spel afsluiting is gewonnen door het koppel Douwe Beimers en Wim Wouters.
Perfect gegaan zo.
De uitslagen van de competitie is als volgt.
13. Karel goed voor de pechprijs moet 16 pnt maken.
12. Douwe K. nieuwe pnt. 20.
11. Folkert. nieuwe pnt. 20.
10. Arend. nieuwe pnt. 19.
9 . Douwe B. nieuwe pnt 25.
7. siem. niieuwe pnt. 32.
6. Jan.L. nieuwe pnt. 58
5. Wim. W nieuwe pnt. 29.
4. Jelle nieuwe pnt. 46.
3. Henk SP. nieuwe pnt. 30.
2. Eric Jan nieuwe pnt. 71.
1. Bart. nieuwe pnt. 40.
Ondanks dat je er niet bij was het weer een gezellige avond
Het ga je goed groetjes. Siem Smet.
05 April 2013 - 23:19
Rien En Yvonne:
hallo henk,
ook wij volgen je reisverslagen op de voet met veel respect voor wat jij voor elkaar bokst met alle voor en nadelen en ervaringen die je op doet! kou, warmte, regen, zonneschijn, onverwachte uitnodigingen, ontmoetingen, ontberingen, en niet te vergeten dat heimwee waar je het over hebt. dit is een reis die jou en ieder die jou kent voor altijd zullen onthouden. je schrijft dagelijks een stukje tekst en uiteindelijk zal dit een verslag worden wat je later vast nog meerdere keren terug zult lezen. ook daaruit haal je dan voor jezelf weer herinneringen op aan plaatsen of voorvallen. hoeveel dagen je precies nog hebt te gaan weten wij niet, maar zoals wij menen te lezen zit je in ieder geval over de helft heen! geniet van alles wat er op je pad komt! en vergeet alles wat negatief is zoveel mogelijk. wij wensen je voor de komende tijd heel veel plezier en positiviteit, gezondheid en geluk en dat je overal maar met warmte onthaalt mag worden om zo de volgende dag weer met goede zin van start te kunnen gaan.
hartelijke groeten van rien en yvonne