3 April - Dag 53
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
03 April 2013 | Frankrijk, Crozant
Op tijd van bed en na een uitgebreid!!!!!! ontbijt om 8 uur de weg op.
Het had gevroren en was koud maar volop zon de hele dag met later temperaturen van rond de 18 graden. Daar doen we het voor of niet!
In het zuiden wordt het allemaal wat gezelliger en nog mooier.
Onderweg springt er plots een hert uit het niets op 2 meter voor mij langs, ik schrok me een hoedje, en voor ik het in de gaten had, rende het dier een weiland in. Enorm veel roofvogels, met name buizerds zie je hier ook en als klap op de vuurpijl zie ik ook nog een otter in het moeras. Eekhoorns zijn hier ook in ruime mate aanwezig.
De route gaat over de Gr. 654 en is de moeite meer dan waard.
Na de dag van gisteren had ik dat ook wel nodig. De heimwee begon me aardig parten te spelen en dat is echt een klote gevoel. Het hoort er allemaal bij zeggen ze, nou ik weet nu echt wat het is. In een klein dorp waar als je dan aankomt helemaal niets is, ben je gauw op je kamer aangewezen en dan is de taal ook vaak een barrière. Even de weg vragen in het Frans is andere koek dan een uitgebreid gesprek aan gaan.
Het alleen lopen is geen punt maar zo gauw je goede contacten opbouwt met mensen, begin je direct te hechten, omdat je al zo lang alleen bent, maar daarna val je in een diep gat. Onderweg zie ik ook nog geen pelgrims, er zijn er wel een paar op route en van een weet ik dat hij een dag voor mij zit en uit Rosmalen komt. Hoe ik dat weet??
Dat lees ik in het ontvangst boek voor pelgrims in de kerk.
Bij aankomst in de stad direct door naar de kerk voor een stempel.
Het gebouw torent hoog boven de stad uit, een echte blikvanger. La Souterraine is een heel mooie stadje, veel culturele gebouwen en het ziet er allemaal zeer vriendelijk en gezellig uit. Dat is best wel fijn na zo'n dip van gisteren.
Vervolgens word ik door een jongetje naar het overnachtings adres gebracht waar ik goed ontvangen word door de gastvrouw, van Engelse afkomst. Daarna tijd genoeg om de stad te verkennen en plots word ik aangesproken door een jonge dame die mij vraagt om een sigaartje.
Doen we, zo zijn we ook weer, en na blijkt komt ze ook uit Engeland en woont hier al 7 jaar. Thuis is het een en al meuk en voor ik het weet hangt ze me om de nek en begint te huilen. Nou dan ben ik natuurlijk thuis om haar te troosten en ze vertelt mij dat ze zich in Frankrijk als vrouw zijnde erg alleen voelt waarop ik zeg dat ze dan maar naar Nederland moet gaan, Akkrum bijvoorbeeld. Ze informeert of ik al plek heb anders kan ik wel bij haar slapen in het appartement maar al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel, dus maar niet.
Wel heel lief aangeboden, een dame met een goed hart en toch weer leuk dat ik die tegen kwam. Dat hoort blijkbaar ook bij het leven van een pelgrim. Het gebeurt allemaal onderweg op straat, op de weg. Je maakt wat mee, het hoort er blijkbaar bij. Daarna op naar het café, gratis internet, en ik word direct begroet door de mensen al daar. Een van hen is Max, een Fransman, die helemaal bevlogen is met Santiago. hij heeft het zelf ook gelopen van uit Frankrijk. Boordevol informatie verlaat ik het café na van iedereen afscheid te hebben moeten/mogen nemen. Pelgrims vinden ze helemaal geweldig en daar ben ik er ook een van, best wel leuk om zo binnen te komen dan kunnen we er weer even tegen en weten we ook waar we het voor doen. Het ziet er op mijn verblijfsadres allemaal prima uit en de mensen zijn ook nu weer zeer toegankelijk wat me wel de nodigde deugd doet. Straks gezellig eten met zijn allen met een heerlijk glaasje wijn. Dat hoort er natuurlijk wel bij in Frankrijk .
Morgen gaan we naar, Benevent-l Abbaye nog even uitzoeken waar dat is en maar weer zien wat dat mij brengen zal.
03 April 2013 - 22:33
Liana:
Hoi Henk,
Ik heb weer genoten van je verhaal.
Volgens heb je vanavond lekker gegeten.
Sterkte met je heimwee-gevoel, het enige nadeel van zo'n lange tocht.
Je komt straks wel meer pelgrims tegen, misschien verlang je dan wel weer naar de "eenzaamheid"
Bon courage -
03 April 2013 - 22:36
Appie:
Hoi Henk,
Alle respect hoor, jij bent goed bezig en dan ook nog alle verleidingen te kunnen weerstaan.
Misschien een kleine troost, het is hier ook hartstikkene koud, nog steeds geen lente.
Volgende week wordt het warmer.
Nog maar even doorzetten en dan ben je al in Spanje.
Groetnis út Akkrum.
appie kamstra
www.appiesfotosite.nl -
04 April 2013 - 09:50
Anja Bijsterbosch:
He Henk,via Appie kom ik op jou verhaal.Geweldig en ga het volgen.Succes vanaf de Sake Visserstrjitte! -
04 April 2013 - 14:38
Arie Beerepoot -wandelmaat Van Bert Wagenaar-:
Hoi Henk,
Al 53 dagen onderweg wat een prestatie, krijg steeds meer respect voor je. De heimwee is vervelend maar je bent nog in staat om de verleidingen van een Engelse mooie vrouw te kunnen weerstaan dat is ook een prestatie. Tijdens de Stille Omgang heb ik nog kunnen kletsen met je zwager Arie, die is ook een en al lof over je Pelgrims tocht. Verder gingen de gesprekken regelmatig over je tocht naar Santiago. Henk misschien kun je die Hollander die een dag voor je loopt nog ontmoeten, je weet nooit wat de voorzieningen met je voor hebben. Henk nog heel veel succes, met hopelijk wat beter weer en hou je taai.
Arie Beerepoot -
04 April 2013 - 14:59
Leo En Tiny:
Hoi Henk,
Mooi verhaal weer van je.
Het doet me deugt dat je je dip weer een beetje te boven bent.
Ik had wel even met je te doen.
Het valt lang niet altijd mee, maar je maakt weer leuke dingen mee en ziet mooie dingen die je dan toch weer afleiden en vreugde brengen.
Volgens mij ben je over de de helft en vlak bij Limoges, je gaat heel snel.
Je kan met aftellen beginnen en er komen nog zulke mooie plaatsen aan.
Onwijs goed man!
Henk , houd je haaks en zet m op.
Liefs van ons. -
04 April 2013 - 20:12
Hein:
Hoi Henk,
Mooi dat je al zo ver bent gekomen en goed om te weten dat er een paar dagen voor je een Hollander zit. Een dag of 5 achter je zit er ook een genaamd Fred .
Mooi ook dat je zo eerlijk bent over je heimwee en dat soort dingen.
Ik blijf met genoegen je verslagen lezen.
Zet hem op en hou je taai
Groeten Hein