24 April - Dag 74
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
24 April 2013 | Frankrijk, Saint-Jean-Pied-de-Port
Daar hebben we veel zin in, al hoe wel, wel alleen want Wil gaat met de bus. Hij was niet in staat om verder te gaan, helaas maar waar. Zo als ik ben begonnen, alleen, ga ik nu ook weer verder. Vanaf 9 april hebben we samen gelopen en vanwege de goede klik krijg je wel een band met elkaar. Samen op weg met heel veel plezier, lief en leed gedeeld, jonge jonge je maakt wat mee. Ik had het niet willen missen en Wil ook absoluut niet. We houden contact en komen zeker nog bij elkaar in Nederland. De route was wederom geweldig met uitzicht op de Pyreneeën en de eeuwige sneeuw, fascinerend. Arends zie je hier ook veel. ik zag er een vanaf 5 meter afstand boven mij, wat een beesten, geweldig. Rond 2 uur kwam ik aan in SAINT JEAN DE PORT. MIJLPAAL!!!!!!!! 1850 kilometer te voet van uit Akkrum. Wie had dat kunnen denken. Morgen een rust dag om me op te laden voor het laatste traject door Spanje. Eerst naar het postkantoor om overtollige bagage terug te sturen naar Nederland, kaarten bekijken voor de routes en wat andere kleine dingen doen. Effies tussen haakjes, even zo goed nog 780 kilometer, dus niet denken hij is er al. Zo werkt het niet.
Overigens: Saint Pied is een heel leuke stad met veel toeristen en heel veel pelgrims. Voor de meesten is dit het vertrekpunt naar Santiago en als ik dan vertel dat ik helemaal uit Nederland kom te voet kunnen ze het haast niet geloven en dan ook nog zonder blaren en of andere problemen, behalve de heimwee die natuurlijk niet verdwijnt. Zou ook niet goed wezen of niet?????
Ik hoop dat het zo blijft zo als het nu gaat dan heb ik niets te klagen. Spanje is een nieuw boek, ik heb er veel zin in maar het is best wel weer spannend. Ik kan echt geen woord Spaans, wel fries maar of dat helpen zal.
God zal het weten, pelgrimstaal!!!!!
Waar ik vrijdag heen ga, horen jullie wel weer.
Eerst maar zien wat de dag mij morgen weer brengen zal. Allemaal de groeten uit Saint Jean de Port.
24 April 2013 - 22:06
Rob Tholhuijsen:
Henk,
Knap van je om zo'n tocht te ondernemen. Vanuit Renesse hebben een aantal vrienden het gedaan op de fiets. Maar te voet is weer een heel ander verhaal.
Ben je tijdens je eerste kilometers ook nog door Renesse gekomen. Hier staat ook een Jacobuskerk.
Veel succes nog tijdens de laatste 700 km. en ik ga je volgen.
gr.
Rob Tholhuijsen -
24 April 2013 - 22:06
Jannie:
Hoi Henk.
Wat een kanjer ben je toch en je levert een prestatie waar we een diepe buiging voor maken.
Geniet van je rustdag morgen, maar als ik het zo lees dan heb je het nog druk genoeg.
Blijf genieten en succes in Spanje.
Groeten Appie en Jannie. -
24 April 2013 - 22:16
Piet En Tineke Brolsma:
Hoi Henk!
Hup Henk! We denken aan je, met bewondering. Groeten uit Stiens. -
24 April 2013 - 22:19
Janhemminga:
Henk,
De taal kan wel eens lastig worden, want net als in Frankrijk zijn er in Spanje weinig mensen die Engels kunnen spreken. Misschien nog wel wat frans.
Maar er zullen veel meer pelgrims onderweg zijn, dus daar heb je steun aan.
Het is trouwens nog een aardig eind lopen!
Is het nog steeds volgens planning?
Sterkte er mee! Ik ga nu verder via google maps volgen, want ik heb geen Michelin atlas van Spanje.
groeten
Jan -
24 April 2013 - 22:34
Marloes:
Hallo pelgrim :)
Ik wil je voor het stuk Spanje nog succes wensen.
Zet m op de laatste 780km...
Tot over ongeveer 5 weekjes ( t vliegt voorbij ;)
Groetjes marloes -
24 April 2013 - 22:35
Jan En Joke:
Hoi Henk,
Jammer je loopmaatje te moeten missen,een vriend voor je verdere leven.Geniet morgen maar van je vrije dag,die wordt vast weer goed ingevuld.Het is goed om even een vrije dag te nemen,en je even voortebereiden op je laatste traject.Ook Spanje zal zijn bijz mensen weer hebben,en vele zullen ook weer gastvrij zijn om je te ontvangen.
Heel veel plezier en tot horens.
Groetjes Jan en Joke -
24 April 2013 - 22:40
Anneke:
Ha pelgrim,
Super, bijna in Spanje! En dan nog maar een maandje! Ik zou t gewoon in ''t Fries proberen daar. Mensen die één van geest zijn en t zelfde doel voor ogen hebben verstaan elkaar toch wel!
Henk, succes! Tuut en groeten, Anneke
Jan in mail hierboven: Als je landkaart op verslag van Henk aanklikt, kun je precies zien en inzoomen waar Henk zit. Maar misschien wist je dat al.
24 April 2013 - 23:11
Emmely:
Hoi Henk,
Het is haast niet te geloven dat je nu al zover bent! Superknap en wat maak je veel mee....met je Friese nuchterheid kom je een heel eind! Zet hem op voor het laatste stuk, veel geluk gewenst! Groetjes vanuit Dalfsen, Emmely -
24 April 2013 - 23:35
Els:
Wat een prestatie zeg .dat je al zover bent veel succes met je tocht door Spanje nu .
groetjes Els -
25 April 2013 - 00:03
Fam.limmen:
Hallo Henk.
Zondag op Lotte`s eerste H.Communiefeest,waren wij in Heerenveen.
Een mooie kerkdienst ging daar aan vooraf,en ook jouw tocht werd afgelezen.
daarna naar Akkrum met Joke mee,waar Truda de koffie klaar had,en de taart
werd aangsneden,met Lotte in het middelpunt,en Stan in de bediening.,ontbrak
`t ons aan niets.Zo hadden wij een prachtige dag,en in gedachten was je bij ons hoor.
Henk het ga je goed verder op je Pelgrimstocht.
Groetjes:
Ome Piet en Tante Ria. -
25 April 2013 - 08:22
Denise:
Ome Henk, wat ontzettend leuk om de verhalen te lezen. U schrijft heel leuk en er zou zo een boek van gemaakt kunnen worden :). Heel veel succes in Spanje! Het enige wat u in get spaans moet kunnen zeggen na een dag wandelen en dan op het terras is: Cerveza!! Bier :)
Hier alles goed en een nieuwtje vers van de pers: ik ben in verwachting van de tweede. Gaat goed. 12wk nu :)
Veel liefs jorn, denise en emma
25 April 2013 - 11:24
Nico En Ans Den Boer :
hoi Henk
ja dat is best pijnlijk dat Wim moest opgeven zo vlak voor Spanje ,wij wensen je een Buen Camino voor morgen en een goede aankomst in Roncesvalles
Ans en Nico . -
25 April 2013 - 17:34
Cilia Uit Dalfsen:
Hoi Henk,
Gewelig St.jean du Port, het komt allemaal weer op mijn netvlies.Geniet nog even van het stadje met Jacobus die boven in de poort staat en je zal begleiden naar Santiago!Henk ik duim voor je en dan moet het goed komen.Voor jou en Joke de laatste lootjes in Spanje, (Aait Vedan) Hou je goed!
Buen Camino!! -
25 April 2013 - 19:14
Elly Koopman:
Dag Henk,
Nu je in Saint Jean Pied de Port bent gearriveerd, zul je toch wel iets van een geluksgevoel hebben gehad. Zo van: dit kunnen ze me al vast niet meer afnemen, deze ervaringen van de afgelopen maanden.
Ik hoop zó, dat je als je de Pyreneeën overgaat, prachtig, helder weer zult hebben, want oh, het is er zó mooi en het zou zonde zijn als je de hele tijd in de mist moet lopen (wat toch wel veel pelgrims helaas overkomt).
Geniet van Spanje, de natuur, de cultuur, de wijn, de tapas, enz. enz.
Alle goeds gewenst op je verdere tocht en Buen Camino!!!!
Con un cordial saludo Elly
25 April 2013 - 20:23
Anneke Goerres:
Henk
Wat doe je het tot nu goed man! Met Fries zul je in Spanje noet ver komen.Maar dat wil ik je in Akkrum graag horen praten.
De bootjes beginnen al weer te varen. Vandaag heb ik mijn vletje weer voor de wal. Dus je wandelt alleen verder.Veel plezier in Spanje!
Groetnis, Anneke -
26 April 2013 - 21:07
Annie Douma:
Hoi Henk,
Noch marris in reactie fan my ( kinst my noch net, mar ik dy no wol; folgje dy no hast eltse dei!!)
Geweldich datst al safier kaam bist. Chapeau, en no it lêst ein, bin eltse dei wêr nijsgjirrrich hoe it gien is. dus ik bleau dy folgje,. Spittich datst dit jier net by de 11-stêdenkuier bist, hiene wy it moai efkes oer dizze tocht ha kinnen. Ofrinnende sneon de lytse doarpen rintocht rûn yn de Easterein; en doe ha wy it mei ús groepke ek efkes oer dyn rintocht hân. Der wy ek ien by ús Hein dy sil folgend jier nei Santiago rinne.
Groetsjes Annie Douma