18 April - Dag 68
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
18 April 2013 | Frankrijk, Captieux
Vanmorgen op tijd van bed en de hoteleigenaar zou ons op de route zetten. Helaas; we werden genaaid. Niet door de dames maar door de eigenaar. Moesten even €50 neertellen voor een ritje van 4 kilometer. En over de nota zullen we het maar niet hebben. Hilda en Lidie, bleek achteraf, was hetzelfde overkomen. Misbruik maken van. Gisteravond dacht ik dat hij zijn kippen ging voeren dus ik er even heen om te kijken. Bleek dat hij daar woonde, een varkensstal, vandaar om over onze rug te schoren. Maar ja, gauw vergeten vanavond verblijven we in een pelgrims lokaal van de gemeente en het ziet er keurig uit. We zijn daar met de dames uit Nederland en 4 dames uit Frankrijk. We hebben dus keus genoeg. Best wel gezellig. Maar mensen wat lopen ze hier achter. In Nederland zijn we verwend. Internetten is bijna niet mogelijk en als er al codes zijn bestaan die uit wel 25 cijfers. Commercieel is het ook niet van hoog niveau maar dat zal wel bij de cultuur horen. Ik was nog nooit in Frankrijk geweest maar had dit zo niet verwacht. De komende dagen gaan we richting de Pyreneeën en ben ik reuze benieuwd naar de Spaanse cultuur uiteraard in de beleving van een pelgrim.
Frankrijk heeft veel mooie kanten, maar commercieel en economisch ben ik best wel geschrokken. Hier heerst erg veel armoede en zo erg had ik me nooit kunnen voorstellen.
Bij aankomst in Saint-Jean-Pied-de-Port komen we aan in de plaats van waar uit we Frankrijk gaan verlaten. Het is een verzamel plaats van pelgrims en een heel leuk stadje. De reservering voor over 8 dagen is al geregeld en ik zal daar 2 dagen verblijven om even bij te tanken.
De mensen van de refugio Huberta en Arno, heb ik al meerdere malen contact mee gehad de afgelopen paar jaar en zij zien naar mijn komst uit. Daar heb ik dus veel zin in. Ze zullen me ook de nodige adviezen geven om goed de Pyreneeën door te komen. Het kan daar nl enorm spoken deze tijd van het jaar.
Morgen gaan we naar weet ik veel, zoeken we vanavond nog wel uit en maar weer zien wat die dag ons brengen zal.
20 April 2013 - 11:30
Appie:
Hoi Henk,
Weer een mooi verhaal, geeft op afstand een bijzondere impressie van hoe het daar is en hoe de mensen leven. En ja , helaas ook negatieve ervaringen, maar het merendeel is positief en vertrouwd volgens mij en daar gaat het uiteindelijk om.
Groetnis út in sinnich akkrum.
Appie Kamstra