26 Mei - Dag 106 Mijn weg, mijn doel, Santiago
Door: Henk Spijkerman
Blijf op de hoogte en volg Henk
26 Mei 2013 | Spanje, Santiago de Compostela
Vanmorgen vroeg wakker, hoe zal dat komen.
Rustig ontbijten en om 7.30 uur de weg op.
Langzaam lopen we gezamenlijk naar Santiago, ieder met zijn eigen gedachten. Van binnen uit is er al wat te voelen, dat zal nog wat worden straks!!
Na ongeveer 4 kilometer, vlak voor San Marcos passeren we een camping waar we een auto zien uit Nederland. Zeg ik tegen Coos, die komen ook van ver waarop Coos antwoordt, weet je wel waar je zelf van daan komt en ook nog lopend. Later meer over die auto.
Vervolgens passeren we Monte del Gozo een slaap gelegenheid voor 400 personen van waar de paus ooit is vertrokken voor de laatste 4 kilometer op zijn pelgrims tocht naar Santiago.
Bij binnenkomst in de stad gaan Coos en ik uit elkaar, ieder op zijn eigen weg. Het ziet werkelijk zwart van de pelgrims, zeer indrukwekkend. Dan gebeurt er wat met, dat is niet voor te stellen. Velen vrienden van mij staan me op te wachten bij de Kathedraal en we omhelzen elkaar met de Camino groet. Vervolgens naar de H Mis.
De bekroning van mijn reis. Een zeer bijzonder moment in mijn leven. Weer een hoogtepunt tijdens de tocht.
De viering met prachtige zang van een pater wordt afgesloten met de ceremonie van het wierookvat.
Om dat ook nog mee te maken, helemaal super, en wat een mensen ongelofelijk. Aansluitend op het terras met de mede pelgrims uithuilen en lekker genieten van de sfeer en de samenhorigheid onder elkaar. Daarna gaat ieder weer zijn eigen weg en verdwijnt in de massa met meestal natte ogen. Wat een emotie en heel fijne momenten, moet je ervaren!!!
Even over die auto op de camping. Het bleek dat die van twee mensen waren uit Heerenveen, Simce en Jikke, die buiten mij om hadden besloten om de route die ik had gelopen te rijden met de auto. Onderweg zeiden ze steeds tegen elkaar, dat heeft Henk allemaal gelopen, niet voor te stellen!!! Na overleg met Joke, mijn vrouw, wat ik uiteraard niet wist, zouden ze mij opwachten in San Marcos, met de Friese vlag als herkenningsteken. Maar al wie er kwam geen Spijk. En we zagen die auto nog staan op die camping!!! Hun vervolgens maar op naar Santiago en maar hopen mij tegen te komen. Ga ik net overeind om het terras te verlaten, loop ik ze zo tegen het lijf. Ik was helemaal perplex, dat kon natuurlijk niet maar het was wel zo. Dus weer de tranenbus geopend en samen delen en genieten. Als klapper op de vuurpijl overhandigen Jikke en Simce mij een t shirt met op de voorkant mijn route vanaf Akkrum t/m Santiago en op de achterkant het aantal gelopen dagen en de felicitaties. Of ik de Europa Cup had gewonnen.HELEMAAL TE GEK.
Daarna wachten op mijn vrouw die ik zou ontmoeten op het plein. Ik had haar het adres gevraagd van het hotel om mijn bagage te lozen en lekker te douchen, maar Joke had ook haar plan. Ik wil je ontmoeten als pelgrim en niet als Henk uit Akkrum, nou dan is het klaar. Joke is de baas dus voor uit maar.
Op het plein rond 16.30 uur hoor ik een bekende stem en dan is het BINGO, weer een ontlading. 4 maanden zonder je allerliefste is ook niet niks, niet alleen voor mij maar ook voor mijn vrouw. Dus big surprise. Dan de volgende verrassing. Draai ik me om zie ik mijn 2 dochters, Rosan en Joyce staan. Wederom perplex maar echt waar. Wat een verrassing, een moment om nooit te vergeten. Wat een reis, wat een dag, hoe gelukkig kan een mens zijn. Dat is CAMINO. Al met al was het werkelijk fantastisch, EEN ZEER BIJZONDERE DAG.
Morgen een nieuwe dag, nieuwe kansen. ik ben namelijk nog niet uitgeschreven!!!!
27 Mei 2013 - 17:45
Elly Koopman:
Oh Henk, terwijl ik deze brief van je lees, krijg ik ook weer kippenvel en herinner me ook nog zó goed of was het gisteren, het overweldigende gevoel om Santiago binnen te lopen en dan de Kathedraal in. Heb tijdens de mis en het prachtige gezang (toen van een non) m'n tranen de vrije loop gelaten net als jij. Ook het zwaaien door de kerk van het grote wierookvat vond ik indrukwekkend.
Maar wàt een verrassingen voor jou na aankomst. Niet alleen Joke, je vrouw, maar ook nog je dochters, die je zijn komen verwelkomen in het verre Spanje. Fantastisch! En leuk dat t-shirt met de route en achterop de felcitaties.
Heb elke dag genoten van je verhalen. Het was vaak net of ik er ook weer was en dat is toch al 7 jaar geleden inmiddels. Zó vliegt de tijd. Knap, dat je elke dag de tijd hebt gevonden, maar ook zin had om over je belevenissen van die dag te schrijven.
En nu straks weer acclimatiseren en je draai weer vinden in het gewone, dagelijkse leventje. Valt eerst niet mee, maar dat komt wel weer.
Geniet maar lang na van alles wat je hebt meegemaakt.
En hopelijk wil je straks in oktober tijdens onze regiobijeenkomst ons iets vertellen over jouw pelgrimstocht.
Daar kijken we echt naar uit!!!
Fijne dagen nog in Spanje.
Hartelijke groet,
Elly -
27 Mei 2013 - 17:57
Franny Van Linschoten:
Geweldig verslag Henk. Alsof ik mee heb mogen lopen.
Geniet nog van de resterende tijd samen met vrow en dochters.
Groeten Hubert en Franny van Linschoten -
27 Mei 2013 - 18:46
Francisca:
Ik heb veel van je reisverslagen gelezen. Heel bijzonder wat je allemaal mee hebt gemaakt. Het weerzien met Joke en je dochters vind ik toch wel het allermooist. Dit vergeet je nooit weer. Nu aclimatiseren. Straks weer thuis waar het leven weer gewoon doorgaat maar waar jij vast wat anders in staat dan toen je vertrok. Geniet van de mooie momenten! Groeten Francisca -
27 Mei 2013 - 18:47
Liana:
Henk bedankt dat je ons, door je verslagen, hebt meegenomen op je Camino.
Fijne en minder fijne herinneringen, zoals de heimwee, kwamen weer boven.
Vooral die van het weerzien met de familie, ik zit nog te snotteren.
Deze weg ben je gegaan, maar hij is nog lang niet klaar.
Je hebt nu levenslang als pelgrim hihi en dat is een heel fijn gevoel.
Dikke pluim voor jou, maar vooral een hele DIKKE PLUIM voor Joke.
Ik hoop de rest van je verhalen tijdens een bijeenkomst van het Genootschap te horen.
Ik wens jullie nog fijne dagen in Santiago en een behouden thuisreis.
Ultreia -
27 Mei 2013 - 18:51
Jan Geel:
In een woord: fantastisch. En wat een onthaal na zo een tocht.
Fijne dagen nog met joke rosan en joyce. En al je nieuwe vrienden.
Gr. Jan -
27 Mei 2013 - 18:53
Lotte En Anneroos:
Hoi pake leuk daar met mem, tante Joyce en oma Joke in Spanje? Anneroos en ik hebben gehoord gister van mem dat jullie uit eten zijn geweest. Lekker gegeten? Ik weer niet waar jullie hebben gegeten maar dat maak niet uit .het was vast lekker. Hier is het mooi weer.tot snel van Lotte en Anneroos -
27 Mei 2013 - 18:58
Tjitte En Boukje Nijdam:
Super, Henk. Petje af hoor, we zijn trots op zo'n buurman
27 Mei 2013 - 19:06
Sjouke En Elizabeth Visser:
Petje af, petje af, hulde. Wat een prestatie van jou! Ontroerd om te lezen hoe je laatste kilometers beleefd hebt en hoe de hereniging was met je vrouw en natuurlijk roos en Joyce. Zien je snel. Nogmaals dikke klasse. -
27 Mei 2013 - 19:14
Marianhuibers:
hoi henk
wat een fantastisch verhaal ik heb van je verhalen genoten ook een beetje een idee gekregen
hoe het er allemaal aan toe gaat op een lange wandeltocht. Petje af hoor. Nu lekker genieten
van alles. Jou verhalen zijn op ik volg nu Vronie Spil nog zij is ook onderweg vanaf huis Bobeldijk.
Het duurt nog even voor zij in Santiago is
groetjes marian huibers -
27 Mei 2013 - 19:49
Hein:
Henk, gefeliciteerd met je prestatie. Ik vind het jammer dat ik je verslagen moet gaan missen maar ben blij dat ik toch deelgenoot mocht zijn van je belevenissen.
We treffen elkaar vast wel weer met een flal tocht.
Groeten Hein -
27 Mei 2013 - 19:50
Jan Dantuma:
in één woord : GRANDIOOS !!!!!!!!!!
27 Mei 2013 - 20:26
Jane En Tineke:
Hoi Henk en Joke
Wat een mooi verslag over de dag van gisteren. Wij hebben gisteravond de film over deze tocht gezien toen wij bij Eelco waren. Zeer indrukwekkend en dan te bedenken dat dit over het laatste stuk ging. Niet over het stuk vanuit Akkrum naar Saint Pierre .Niet te bevatten dat je dit helemaal te voet hebt gelopen. Maar ook diep respect voor Joke die je heeft laten gaan, je die ruimte heeft gegund. We wensen jullie ng een aar fijne dagen daar in Santiago en een goeie reis terug. Tot woensdag .
Hartelijke groeten uit Jirnsum van Jane en Tineke -
27 Mei 2013 - 20:55
Sake En Anneke Roodbergen:
Geweldig Henk en Joke, Rosan en Joyce, petje af!!
Henk, proficiat!! We hebben genoten van je leuke verslag iedere dag.
We hopen jullie allemaal gauw weer in de winkel in Akkrum te zien.
Sake en Anneke -
27 Mei 2013 - 20:56
Johannes Van Der Meer:
Henk:
Van harte proficiat met het volbrengen van deze pelgrimage.
Ik heb je nagenoeg iedere dag gevolgd en ik zal dat waarempel nog gaan missen.
Geniet nog even en zorg dat je gezond en wel met je drie meiden weer in Akkrum terugkomt.
Hartelijke groet, ook van Rose en de meiden,
Johannes. -
27 Mei 2013 - 22:18
Irene En Ferry Lempers:
Wat een fantastisch leuk verslag, je hebt het toch maar effe gedaan.
Geniet van je vrouw en meiden en straks weer op naar de jongens.
Nog een goede en voorspoedige reis terug naar Friesland.
Ferry en Irene Lempers
27 Mei 2013 - 22:20
Truda:
Hoi Joke en Henk
eindelijk na vier lange maanden weer bij elkaar geweldig dat het zo goed is gegaan.
Geniet nog met je meisjes van deze dagen en tot woensdag truda -
27 Mei 2013 - 22:23
Sake En Anneke:
Gefeliciteerd Henk!!! Wat een prestatie,echt geweldig. Wat een belevenis.Je kunt er wel een boek over schrijven,want dat kun je ook.106 blz. Zijn zo gevuld.
Wat super dat Joke en de meiden zorgden voor een warm onthaal.Misschien wil Joke het voor en na woord wel schrijven?
Een goede reis terug, maar dat vliegt vast zo voorbij.
Groeten sake en anneke
27 Mei 2013 - 22:43
Els Cordia :
Hoi Henk gefeliciteerd met je top prestatie ik heb genoten van je verslagen .en wat zal jd aankomst indrukwekkend zijn geweest.Genieg nu nog lekker in Spanje met je vrouw en dochters. Groetjes Els -
27 Mei 2013 - 22:47
Sipke Scheepsma:
Trots op jou Henk. ! wist wel dat jij het zou halen, geniet er maar van.! -
27 Mei 2013 - 22:47
Sytse Flapper:
Beste Henk,
Gefeliciteerd met het volbrengen van je tocht. Geweldig! Net als vele anderen heb ik regelmatig je verslagen gelezen, knap dat je dat naast het lopen ook nog even deed. Bedankt voor het kijkje in het leven van een pelgrim. Veel plezier nog even in Spanje en een goede reis terug.
Groeten Francis en Sytse Flapper -
27 Mei 2013 - 23:22
Mariëtta :
Hoi Henk
Van harte, jouw camino zit erop. Ik moet nog terugkomen om vanaf Burgos de draad weer op te pakken.. De 10 dagen dat Bettina en ik gelopen hebben en we jou af en toe tegenkwamen staan in geen verhouding met jou prestatie. Ik heb er nog vaak aan moeten denken. Petje af.
Mocht ik ooit in de buurt van Akrum komen, dan kom ik een ons van het een of ander halen.
Groet Mariëtta (uit Amsterdam) -
28 Mei 2013 - 09:30
Peter En Marian Van Etten:
Henk wat een fantastische prestatie heb jij neergezet! En wat ben je er " rijk" van geworden. Daar kan hard werken niet tegenop. Al was dit natuurlijk ook hard werken!!! En dat rijk is rijk van binnen want je hebt heel veel dingen gezien, beleeft, te verwerken gehad, ervaren en gevormd. Wat zal het een supergevoel gegeven hebben om dit " project" volbracht te hebben.
Super man!!!!!!!
28 Mei 2013 - 21:55
Nerie En Lolkje:
Op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met het behalen van je tocht!!! Geweldig.
Toen Nerie het verhaal las kreeg hij er kippevel van en wilde er zo weer heen.
Alles beleefde hij weer mee.
Geniet samen met Joke en dochters van het verblijf in Santiago en we horen je verhalen
vast nog wel eens.
Ook voor Joke een waardering voor het laten "gaan"van Henk.
De hartelijke groeten uit Heeg -
28 Mei 2013 - 22:21
Annie Douma:
Hoi Henk,
Lokwinske mei dizze geweldige prestaasje!! Petje ôf!!!!
Groet Annie Douma -
29 Mei 2013 - 20:30
Simke En Jikke:
Ola Mister Camino!
Ben je weer veilig geland in Nederland. Hoe was het daar. Vast wel weer emotioneel. Wat hebben we een mooie afscheidsdag gehad , he,wij moeten er nog steeds aandenken .Hebben jullie nog mooie dagen gehad in Santiago. Wij zijn nog naar Finisterra en Muxia geweest en gisteren aangekomen in Povoa de Nazim een plaats aan de kust van Portugal. Morgen gaan we de zon opzoeken die is richting Salamanca en dan gaan we een paar dagen naar Barcelona.Henk, Joke en kinderen geniet nog fijn de komende dagen en dan begint het gewone leven weer. Wij passen goed op de stokken Henk en brengen ze zsm. bij jullie thuis.Heel veel groeten aan Joke , Joyce en Rosan.
Liefs en groeten van Simke en Jikker. -
30 Mei 2013 - 11:12
Wilma Bosma:
wat moooooiiii. Kippevel en brok in mijn keel...Ondanks de moeilijke momenten, voelt het alsof je op wolkjes gelopen hebt. Wat een kracht en inzet!! Dankjewel Henk, voor je verslagen en je openheid. lieve groet. -
30 Mei 2013 - 11:23
Thea Dijkstra:
Hallo Henk,
Op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met het behalen van je tocht. Super!!!!!
Het was een bijzonder moment je te ontmoeten met de friese vlag op je rugzak. Ik voor het eerst alleen op pad jij heb me door de moeilijke momenten heen geloodst.
Niet tijdens het wandelen je liep natuurlijk veel sneller maar....aan het eind van een dag was je er soms weer.
Gezellig een biertje drinken en even praten als friezen onder elkaar, dat schept 'n band.
Ik heb Santiago helaas niet gehaald 100 km ervoor moest ik door familieomstandigheden terug naar huis.
Groeten Thea
30 Mei 2013 - 20:06